Norsk Elghund

Norges nasjonale hunderase er det som blir kalt for norsk elghund grå, funn fra vikingtiden viser faktisk at allerede på den tiden så ble norsk elghund brukt som jakthund for større vilt. Elghunden ble godkjent som en norsk rase i slutten av 1800- tallet og ble for aller første gang utstilt i Oslo i 1877 under navnet « Grå Dyrehund».

Denne rasen er en norsk spisshundrase som har som sagt tradisjoner langt tilbake i tid som jakthund på storvilt, det er en av Norges aller mest populære hunderaser og regnes som eksotisk utenfor Norden.

Den norske elghunden har en tett og kort kropp og er full av kraft og stolthet. Rasen har mørke øyne som ofte blir beskrevet som trygge øyne og ørene er spisse og opprettstående. Noe som er ganske karakteristisk for denne rasen er halen som er stramt opprullet over ryggens midtlinje. Rasen er også som skapt for norskt vær og klima med sitt tette og rike hårlag og hunden tåler også godt både regn og kulde.

Den grå elghunden har så å si vært brukt til nærmere sagt alle former for storviltjakt, men er først og fremst avlet frem for jakt på elg og på bjørn. Likevel så blir elghunden delt opp i to ulike jaktformer, løshund som stiller elgen ved å lose så elgen blir stående, da kan jegeren nemlig komme seg nærmere uten at dyret blir skremt bort. Så er det bandhund, da leder hunden jegeren stille og sakte bort til viltet så jegeren får kommet seg nærmere uten at viltet oppdager ekvipasjen. I tillegg til jakthund så er også elghunden en populær familiehund og har vært en viktig gårdshund.